Pagina's

dinsdag 25 juni 2013

Groepswerk en Sociale Netwerken bij MEE oost Gelderland.

Op uitnodiging van mijn collega Wim mocht ik mee naar Doetinchem, MEE oost Gelderland om precies te zijn. Een groep professionals (Maatschappelijk werk, doelgroep mensen met een beperking) krijgt daar een cursus aangeboden rondom groepswerk en sociale netwerken.


Wim vroeg me iets te vertellen over Social Media en web 2.0.
Ik heb gebruik gemaakt van deze presentatie.


Dit is een presentatie met onderdelen zoals ik die vaker gebruik en waarin ik inga op trends van het internet, uitleg geef over Social Media en wat praktische voorbeelden laat zien.
Ik probeer altijd van te voren research over het onderwerp of instelling te doen.
In dit geval maatschappelijk werk en ondersteunen van mensen met een (functie) beperking en het werken in groepen en sociale netwerken.

Ik had ruim twee uur de tijd mijn verhaal te doen. Na wat internetopstartpoblemen gingen we van start met shakespeak en sliderocket. Het eerste uur was vrij technisch met definities van social media en verdiepende uitleg over kenmerkende verschillen en overeenkomsten.
In het tweede uur keken we naar de praktische toepasbaarheid en hebben we gebrainstormd over praktische toepassingen.

In het kader van sociale netwerken liet ik een voorbeeld zien van Sandra. Ik ken Sandra toevallig persoonlijk omdat ik haar les geef op de muziekschool. Zij heeft op facebook een oproep gedaan lotgenoten (Sandra zit in een rolstoel) mee te denken over de inhoud van een website die ze wil bouwen. Ik had Sandra graag via Skype in de presentatie haar verhaal zelf laten vertellen maar dat is helaas niet gelukt.Ik vind het gewelding dat mensen zoals Sandra hun eigen lot in handen nemen en het internet gebruiken om hun doelen te realiseren. Dat is een van de mooie aspecten van deze tijd, dat je zelf een bijdrage kunt leveren en producent of kennisdoorgever kunt zijn om anderen weer verder te helpen.

Het was een gevarieerde groep cursisten qua leeftijd maar wel voornamelijk vrouwen. Veel mensen maken al gebruik van web 2.0 tools maar in mindere mate voor het werk. Het bekende verhaal dus....
Na twee uur had ik de indruk dat mensen het verhaal wel interessant vonden en zeker meer willen nadenken over het inzetten van tools voor hun eigen werk.
Er was met name veel interesse in Twitter en het maken van websites en blogs.

Wat ik vooral interessant vond was om te horen hoe MEE oost Gelderland al gebruik maakt van social media: ze gebruiken twitter en facebook en zijn bezig met het ontwikkelen van een app ter ondersteuning van mensen met autisme. Daar wil ik wel meer over weten!

Goed te horen dat in dit geval 'Beleid over Social Media' niet gaat over gevaren en inperkingen van werknemers (wat ze wel en niet mogen) maar dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden van WAT ZE ERMEE WILLEN. 
Dat noemen ze visie:). 


Dit is het twitterkanaal van MEE oost Gelderland
Dit is de facebookpagina van MEE oost Gelderland
Bij het onderwerp bloggen en websites maken zag ik de pennen vlijtig op het papier aantekeningen maken dus ik hoop binnenkort hieronder waar aanvullingen te geven met door de cursisten gemaakte blogs, websites en sociale netwerken.

Succes ermee.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten