Pagina's

woensdag 13 maart 2013

Verklaring Burn Out in Nederland volgens Nieuw Zeelandse therapeut

Een tijdje geleden hoorde ik op de radio 1 een leuk interview met therapeute  Michelle van Dusseldorp uit Nieuw Zeeland die naar Nederland is geëmigreerd. Net zoals je als Nederlander allerlei dingen opvallen in een ander land tijdens vakantie of studiereis, zo bekijkt deze vrouw ons land ook als buitenstaander. 
Een van de dingen waar ze zich het meest over verbaasde wat dat zoveel mensen hier een burn out hebben. Dat kende ze niet vanuit Nieuw Zeeland, of toch, er was haar 1 geval bekend maar dat was een Europeaan:)

 
Het interview gaat over haar boek 'Ik kan veranderen' waarin ze stappen zet naar veranderen van problematisch gedrag. 

De observaties van ons land vond ik de moeite waard in een blog op te nemen omdat het goed is om jezelf af en toe eens door de ogen van een ander te bekijken. Ik vond het een hele leuke manier van denken. (Vanaf 18'30 te beluisteren). 
 1. Mensen hebben een te kleine tuin in Nederland. Het werken in de tuin geeft rust en is een goede manier om af te schakelen. Mensen moeten meer naar buiten en in de natuur zijn.
 2. Nederland is heel doel- en prestatiegericht. Men zou meer op het proces moeten richten en genieten
 3. De Nederlanders zijn mentaal 'minder flexibel'. "Zo hoor je het te doen". In Nieuw Zeeland is de cultuur meer "niets hoeft".
 4. We geven elkaar in Nederland te weinig complimenten. We moeten elkaar meer bemoedigen. We zijn te kritisch en te gericht op fouten. Mensen hunkeren om te horen dat ze het goed hebben gedaan
 5. In de taal nemen we afstand van ons lichaam. "Ik heb iets aan DE benen" in plaats van "MIJN" benen. We hebben minder contact met ons lichaam en leven te veel vanuit ons hoofd waardoor we lichamelijke signalen niet herkennen of er geen aandacht aan geven.
 6. Er is een te groot vangnet in Nederland die een soort slachtoffermentaliteit creëert. Het is makkelijk om een uitkering (Ziektewet, WAO) te krijgen en te houden.
 7. Er zijn te veel formele regels en verplichtingen. Als voorbeeld de sociale cultuur van de verplichte verjaardagen.
 8. "Wie A zegt moet B zeggen". Er is weinig ruimte om terug te komen op toezeggingen al gaat dat ten koste van de gezondheid van jezelf.
Natuurlijk noemde zo ook dat hier ook positieve dingen uit voort komen zoals doorzettingsvermogen en productiviteit. Ze vind ons land ook erg netjes, ordelijk en schoon.
Het gaat er haar om dat het pas mis kan gaan als het op alle punten doorschiet.

Ik laat het nog even bezinken....

2 opmerkingen:

 1. Goed artikel! Ik kwam toevallig op je site uit omdat ik een stukje aan het schrijven ben over Michelle van Dusseldorp. Ik zal binnenkort ook even een link plaatsen naar dit artikel op mijn site over mindful leven. Blijft actueel :).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit blog is inderdaad veel gelezen vergeleken met andere blogs van mij. Blijkbaar een onderwerp dat mensen iets doet.

  BeantwoordenVerwijderen