Pagina's

dinsdag 12 maart 2013

Update stage Zuid Afrika Maud 2(3)

OP 14 februari berichtte ik van Maud die in het kader van afstuderen nar Zuid Afrika is vertrokken.
Link naar blog.

Dit mailde ze me op zaterdag 6 aprilHallo allemaal!

Bij deze weer een update vanuit het verre Zuid-Afrika. Hoewel ik op dit moment al enkele dagen niet helemaal fit ben (antibiotica wegens aanhoudende buikpijn en hierdoor sinds kort een dieet van water, kip en rijst), heb ik gelukkig toch wat energie en tijd gevonden om jullie weer een update te sturen!
De laatste tijd ben ik erg druk bezig met mijn afstudeeronderzoek. Heb interviews afgenomen van de social workers in het childrens home en deze helemaal uitgetypt en geanalyseerd. Momenteel ben ik druk bezig met mijn onderzoeksbevindingen en het schrijven van mijn afstudeerscriptie. Over 3 weken(en dan wil ik het monnikenwerk uiteraard ver achter de rug hebben), komt mijn vriend namelijk al op bezoek. De tijd vliegt!
Vandaag had ik een afspraak met mijn supervisor betreffende jullie donatiegelden. Ik heb haar gisteren de cheque laten zien, ze stond echt perplex! Ze heeft er wel een kwartier naar gestaard en was helemaal onder de indruk.  Er zal nog een ‘supreme moment’ worden gekozen voor het maken van officiële overhandigingsfoto’s.
We (mijn supervisor van het Childrens Home en ik) hebben afgesproken dat een deel van de donatie ook direct zichtbaar besteed moet worden t.b.v. de kinderen, nog tijdens mijn verblijf alhier.
Op woensdag 17 april gaan we een uitstap maken naar Won Life in Fisantekraal (clinic + early learning centre à. Dinsdag 16 april gaan we samen met onze kinderen hotdogs maken, welke ze dan op 17 april aan de kinderen in Won Life zullen uitreiken. Het doel hiervan is dat ‘onze’ kinderen ook leren te geven aan anderen welke ook behoeftig zijn om zorg. Hier op Durbanville Children’s Home ontvangt men namelijk regelmatig donaties, waardoor de kinderen toch met regelmaat worden voorzien van bijvoorbeeld nieuwe kleren, schoenen, eten en speelgoed zonder dat ze hier iets voor terug hoeven te doen.

Daarnaast is het nog de bedoeling (beter gezegd, ons beider plan) dat we een Engels boekenpakket gaan bestellen, welke dan ook door de kinderen uitgereikt zullen worden aan Won Life. 
Tevens gaan we op zaterdag 20 april met een uitverkoren groep kinderen van Children’s Home naar de ‘Jolly Roger Pirate Boat’ . Het doel hiervan is om kinderen uit ons childrens Home, die niemand hebben om in het weekend naar toe te gaan en dus 24-7 gebonden zijn aan het Childrens Home, een unieke uit-ervaring te bezorgen.
Nu ik met mijn eigen ogen kan zien hoe groot de noodzaak is om deze getraumatiseerde kinderen te helpen en te ondersteunen, ben ik jullie nóg dankbaarder voor jullie donaties. In mijn volgende update zal ik jullie foto’s laten zien van alle gebeurtenissen en de cheque-overhandiging!
Tot die tijd probeer ik nog zoveel mogelijk te genieten, hard te werken aan mijn scriptie en jullie donatiegelden nuttig te besteden!

Tot de volgende update!
Groetjes,
Maud


Op 14 februari berichtte ik van Maud die in het kader van afstuderen nar Zuid Afrika is vertrokken.
Link naar blog.

Dit mailde ze me op dinsdag 12 maart


Hallo allemaal!

Bij deze een eerste update vanuit het prachtige Zuid-Afrika. Inmiddels ben ik alweer bijna een maand in Kaapstad, en ik moet zeggen: het bevalt uitstekend! Lekker weer (al regent het vandaag..), leuke huisgenoten, prima huis met een eigen zwembad en een enthousiaste en veelzijdige organisatie om af te studeren! Een aantal van jullie zullen inmiddels al een aantal sfeer-foto’s op mijn Facebook gezien hebben. 

Mijn eerste drie weken bij Durbanville Children’s Home zaten vol met indrukwekkende observaties en belevenissen. De verhalen die je hoort over hetgeen de kinderen hebben meegemaakt zijn zó heftig dat ik me soms afvraag hoe het mogelijk is dat weerloze kinderen heden ten dage zo’n ingrijpende life-events moeten meemaken.

Gisteren voor de tweede keer een ‘family conference’ bijgewoond. De ouders zitten dan samen met de Social Worker van Childrens Home en het betrokken kind om de tafel om de opvangvoortgang en de toekomst van het kind te bespreken. De kinderen mogen tot hun 18e levensjaar op Children’s Home blijven wonen, mits ze naar school gaan. Echter wordt ernaar gestreefd om het kind zo snel mogelijk weer in een gezinssituatie te plaatsen, zij het bij de biologische ouders of een pleeggezin. Tijdens de hierboven genoemde  family conference werd er door de betreffende ouders aangegeven dat zij sowieso niet de financiële middelen hebben om hun kinderen terug in huis te nemen en voor verdere opvoeding te kunnen zorgen. De kinderen zaten voor zich uit te staren. Ik had echt met hun te doen. Hoe moet het zijn als kind, om van je eigen ouders te horen dat ze niet voor je kunnen zorgen, hoewel je als kind verlangt naar een eigen familie en een veilige thuisbasis?

Naast al deze levensverwikkelingen waarmee deze kinderen getraumatiseerd zijn, haal ik mijn ‘tjakka-gevoel’ vooral uit kortdurende momenten, zoals het huiswerk maken met de kleine jongens en ze cognitief en emotioneel vooruit zien gaan en het buitenspelen met de kinderen zodat ze wat persoonlijke aandacht krijgen en je ze zichtbaar plezier kunt bezorgen.

Nu even over al jullie donaties. In totaal hebben jullie welgeteld een bedrag van 896 euro (10.584,65 Zuid-Afrikaanse Rand) bij elkaar gedoneerd! Hiervoor wil ik jullie allen nogmaals hartelijk bedanken! Afgelopen week heb ik met mijn supervisor Jessica gesproken over de besteding van mijn donatie.
Tijdens dit overleg is besloten om in ieder geval een deel van de donatie direct in te zetten in de aanschaf van therapiemateriaal.

Er worden verschillende therapievormen gegeven op Children’s Home, welke bijdragen aan de ontwikkeling en traumaverwerking van de kinderen.  Door deze keuze kan er reeds op zeer korte termijn direct gebruik gemaakt worden van jullie donatiegelden.


Daarnaast vinden we het, in het kader van kennis- en persoonlijke ontwikkeling van een bepaalde groep kinderen(welke niet de mogelijkheid hebben om in een weekend elders te kunnen verblijven), van belang om met deze kindergroep een daguitstapje te maken zodat ze eens ‘buitenshuis’ een ongekend leuke dag mogen meemaken welke nog lang in hun geheugen gegrift zal blijven.
  
Hoe e.e.a. gerealiseerd zal worden laat ik jullie in mijn volgende update weten.
  
Ik mag in ieder geval van alles wat we kopen en ondernemen foto’s maken, zodat ik jullie alles kan laten zien.


Tot de volgende update!

Groetjes Maud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten