Pagina's

donderdag 14 februari 2013

Afstudeeronderzoek in het buitenlandse Kaapstad 1(3)

Het derde jaar van de opleiding Social Work is het praktijkjaar ofwel stagejaar. De meeste studenten gaan werken in een instelling in de regio maar een klein groepje studenten zoekt het verderop en vertrekt voor een korte of lange periode naar het buitenland.
In het 4de jaar is er ook een mogelijkheid om in de vrije studieruimte naar het buitenland te gaan. Een enkele student doet dat, Maud bijvoorbeeld.

Maud gaat haar afstudeeronderzoek doen in Kaapstad, Afrika.
Haar stagelocatie is Durbanville Children’s Home te Kaapstad alwaar de opvang van 'afgedankte en verstoten' kinderen wordt verricht. Er zijn vele getraumatiseerde kinderen, met ieder hun eigen schrikbarend en ingrijpend levensverhaal, die in dit opvangcentrum verblijven.
Durbanville Children’s Home is een onderdeel van de Zuid-Afrikaanse Non-profit Organisatie BADISA.   Klik hier voor facebook-link
De activiteiten zijn: opvang, verzorging en behandeling van emotioneel getraumatiseerde kinderen van 0 tot 18 jaar. Wanneer mogelijk worden de behandelde kinderen op termijn weer teruggeplaatst bij hun biologische ouders of eigen familie.
  
Maud gaat onderzoeken of de organisatie haar doelen haalt in het kader van behandelen en therapie.Daarnaast zal ze onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het huidige zorgaanbod te optimaliseren.
Ze begin in de week van carnaval aan haar project. Misschien zal ze in de toekomst via een blog of ander kanaal te volgen zijn.

Ze komt niet met lege handen aan in Kaapstad: het verzorgen van de kinderen kost veel geld en Maud heeft in haar vriendenclub een mooi bedrag bij elkaar gespaard om te overhandigen aan de instelling.

Een van de mogelijkheden is om een kind financieel te ondersteunen, een ' kind borgen' noemen ze dat op de site. Klik hier voor meer info.

Als je je Afrikaans een beetje wil bijspijkeren dan geeft deze pagina uitleg over de instelling. Het is voor Nederlanders heel goed te lezen. 

Durbanville heeft ook een eigen Facebookpagina.


Wat heel bijzonder was dat ik een dagje later al een berichtje kreeg uit Afrika. Nog nooit eerder zo'n ver-weg mailtje gekregen en ik kon het gewoon lezen!

Beste Frans,

Baie dankie vir die inisiatief… ons sien uit om Maud te ontmoet.
Dankie ook vir al die links na die webwerf asook Facebook.
 

Vriendelike groete uit ‘n sonnige Kaapstad.
LindieGeen opmerkingen:

Een reactie posten